Pages Menu
Categories Menu
Ce sunt uleiurile uzate?

Ce sunt uleiurile uzate?

Uleiurile uzate sunt uleiurile arse prin folosirea lor. Acestea pot fi uleiuri de gătit, uleiuri de la motoarele cu combustie și de la sistemele de transmisie, dar și alte uleiuri industriale.

Uleiurile uzate în timpul utilizării, indiferent de tipul lor, dezvoltă particule de metale grele, precum cadmiu sau zinc, care sunt foarte toxice pentru organism. De cele mai multe ori, acestea sunt un factor declanșator al cancerului. Persoanele care lucrează cu uleiuri uzate se expun în mod direct inhalării gazelor emanate de acestea, mai ales când sunt încălzite. În contact cu pielea pot apărea iritații sau chiar arsuri, iar în cazuri mai grave pot duce la anemie sau la boli grave ale sângelui.

Uleiurile uzate sunt considerate deșeuri periculoase, motiv pentru care trebuie să fie colectate și stocate separat atât de către persoanele fizice, cât și de către operatorii economici care le utilizează în activitățile lor. Stocarea acestora se face temporar, după care ele trebuie predate firmelor care se ocupă de valorificarea energetică, reutilizarea sau eliminarea acestora, în funcție de categoria de ulei colectat.

Colectarea uleiurilor uzate se face în recipiente din plastic sau metal, închise etanș, rezistente la șoc mecanic și termic. Recipientele pentru uleiuri uzate trebuie să fie inscripționate, marcate corespunzător și poziționate în locuri speciale, pentru a limita astfel accesul persoanelor neinstruite la ele.